Logo MUSIC4ALL Haren

Interview met Jaap Wils

3 september 2018

Een interview met Jaap Wils, voormalig student van het Prins Claus Conservatorium en jarenlang muziekdocent bij MUSIC4ALL Haren.

 

Kun je aangeven op welk moment je voor het eerst in je leven in aanraking kwam met mensen met een bijzondere beperking? Heb je in je eigen leven ervaring in het omgaan met deze mensen?

Het jongste broertje van mijn oma had het downsyndroom. Zo ben ik voor het eerst in contact gekomen met iemand met een beperking. Later is mijn moeder op stichting de Zijlen gaan werken en mocht ik wel eens mee. Dit is een woonvorm voor mensen met een beperking. Ik mocht ook wel eens helpen in het magazijn samen met bewoners.

Wanneer en op welke manier kwam je tijdens je studie in aanraking met het musiceren met mensen met bijzondere beperkingen?

Tijdens de eerste editie van MUSIC4ALL Haren. Ik heb het toen samen met Junior georganiseerd.

Aan het einde van je studie heb je er voor gekozen je afstudeeronderwerp te richten op mensen met een bijzondere beperking. Kun je aangeven waarom je deze keuze hebt gemaakt?

Omdat ik het bijzonder vond dit te onderzoeken. Ik wilde daarnaast een scriptie schrijven waar mensen in de toekomst nog wat aan kunnen hebben. Een scriptie schrijven combineren met dit leuke project was voor mij aangenaam.

Kun je het conservatorium adviezen geven over het curriculum met betrekking tot de omgang met mensen met een bijzondere beperking?

Het zou goed zijn als er in het vierde jaar een aanbod komt waarbij aankomende docenten die het interessant vinden meer te weten kunnen komen over werken met mensen met een beperking.

Vertel iets over je samenwerking/ kennismaking met MUSIC4ALL Haren. Welke rollen heb je op je genomen? Wat zijn de belangrijkste dingen die je daar hebt geleerd?

In eerste instantie heb ik het met Junior georganiseerd. We hebben toen de lessen gegeven maar ook deels de organisatie op ons genomen.

Welke adviezen zou jij op grond van je huidige kennis en ervaring willen geven aan de stichting MUSIC4ALL Haren?

Blijf zo doorgaan! Met inzet van enthousiaste studenten, een goed functionerend bestuur en vooral enthousiaste deelnemers is het een prachtige samenwerking.

Je bent nu afgestudeerd. Wat heb je ‘meegenomen’ van je ervaringen met MUSIC4ALL Haren? Welke invloed heeft dit gehad op je huidige professionele praktijk? Op welke manieren ben je nu nog steeds betrokken bij muziekonderwijs/ muziekprojecten voor mensen met een bijzondere beperking?

Ik heb een soortgelijk project gedaan bij stichting de Zijlen. Ter ere van het afscheid van de bestuurder werd een stuk geschreven dat muzikaal begeleid ging worden. Ik heb een half jaar lang elke week repetities gedaan met de band  bestaande uit mensen met, en mensen zonder beperking. Mijn ervaringen met MUSIC4ALL Haren kwamen heel goed van pas bij dit project. Het is alsof je “gewoon” les geeft.

jaap-wils-geslaagd-1

 Deel via:

Logo MUSIC4ALL Haren

Foto René PaasBeschermheer MUSIC4ALL

René Paas
Commissaris van de Koning Groningen

In samenwerking met